Szárcsa Általános Iskola

Iskolánk idén 60 éves!

60

Köszönet

Weblapunk megjelenését a
SzerverPlex.hu Kft biztosítja!

Képek

  • Tanévnyitó
  • 2011 Tanévnyitó ünnepség
  • 2011 1. osztáy
  • 2012 Farsang
  • 2012 Madarak, fák napja

Királyerdei Szárcsa Alapítvány

Adószáma: 18047950-1-43

Köszönjük, hogy adója 1%-val támogatja iskolánk alapítványát.

Határtalanul beszámoló

hatartalanul logo

 2022

2022.05.10-14.ig a Határtalanul Pályázat(HAT-20-01-0683)keretében idén is utazhattak iskolánk 8. osztályos tanulói, kivételesen mivel a pandémia miatt előző évben elmaradt. Ebben az évben a Erdélybe látogattunk el, utazásunk „ Budapestről kalandozások Székelyföldre „ címet viselte. Az ötnapos út során nagyon sok szép városban voltunk, megismerkedhettünk a helyi szokásokkal, egy-egy város történelmi múltjával és betekintést kaptunk a magyarságra vonatkozó múltbéli érintettségről.
1.nap
Első megállónk Nagyváradon, Partium központjában volt. A városnézés során megtekintettük az1800-as évek leégett barokk épületek helyén épült szecessziós városrészeket. A Holnaposok szoborcsoportnál az idegenvezető beszélt Ady és a Holnap irodalmi társaság idejében zajló pezsgő irodalmi életről. Átsétálva a Körösön, rövid felfrissülés után a Király-hágón, a történelmi Erdély kapuján átutazva érkeztünk Kolozsvárra, a „kincses városba” utazunk, ahol a történelmi központban sétáltunk: Mátyás király szülőházát és szobrát és a Szent Mihály templomot látogattuk meg. Gyergyószárhegyre érve meleg vacsorával vártak a szálláshelyünkön.
2.nap
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós templomban ismerkedtünk a szent életével, a város lakosainak szokásait, és a helyi iskola történetét hallgattuk meg. Ezután a gyergyószárhegyi Lázár kastélyt tekintettük meg, ahol Bethlen Gábor, Erdély fejedelme töltötte a gyerekkorát. A Gyilkos-tóhoz menet a buszban a székelyek és a tó történetét hallgattuk meg az idegenvezető tolmácsolásában, ahol a legendás és a valós történet is előkerült. Különlegessége, hogy több mint 150 éves farönkök állnak ki a vízből Onnan utazás a Békás szorosba, ahol 200-300 méteres sziklák között sétáltunk. Visszautazunk Gyergyószárhegyre, a szálláshelyre.
3.nap
Első úti célunk a Szent Anna-tó, és a Mohos tőzegláp különleges faunájának megtekintése volt, majd Kézdivásárhely felé vettük az irányt, ahol megnéztük az Incze László Céhtörténeti múzeumot és a népviseleti kiállítást, és megismerkedtünk a céhváros történelmével. Madéfalván a „siculicidiumnak” is elnevezett, madéfalvi vérengzésben elesettek emlékére állított szobor előtt tisztelegtünk. Az emlékhelyen mindenki megjegyzett egy neki tetsző kopjafán álló idézetet, nevet, tisztelettel adózva ezzel is a hősök előtt. Csíksomlyóra utazva a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban, ahol magunk is meghatottan vittük kéréseinket a Szűzanya elé. Hazafelé énekelve éltettük a magyarságunkat.
4. nap
Ezen a napon Sóvidék nevezetességeivel ismerkedtünk meg: Szovátán a Medve-tó partján sétáltunk, Parajdon a sóbányát látogatjuk meg. Parajdon maradva megnézzük a Sószorost, ahol különböző sóformációkat láttunk és sós forrásokat kóstoltunk. Ezt követően sétálunk Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban. Tovább utazva Farkaslakára, Tamási Áron síremlékénél tisztelegtünk. Megismerkedtünk a székely kapu jellemző motívumaival, és megtanultuk a székely himnuszt is. Következő megállónk Székelyudvarhely, ahol a központban sétálunk. A gyerekeknek feladatokon keresztül kellett felfedezni a várost, és megkeresni a Vasszékelyt, ahol a találkozási helyünk volt a visszainduláshoz. A buszon a szálláshely felé a csoportok beszámoltak arról, hogy mit sikerült felfedezniük a nagyrészt magyarlakta településen. A feladat során a helyieket kellett megkérdezniük a nevezetességekről, és a szoborparkban ábrázolt magyarokról. Az utolsó este szálláshelyünkön egy kis rögtönzött búcsúestet is tartottunk, ahol elbúcsúztunk az út során megismert székely barátainktól.
5.nap
Összecsomagolás és reggeli után a Maros-mente irányába indultunk haza. Első megállónk Marosvécsen volt Wass Albert síremlékénél. Majd Szászrégenen átutazva Marosvásárhely központjával ismerkedtünk meg: Kultúrpalota, Rózsák tere. Egy tanárunk érintettsége miatt az elmúlt napokban és ezen a napon is sokat mesélt a forradalom idején átélt élményekről és tapasztalatokról, így első kézből hallhattunk hangulatjelentést a Marosvásárhelyről elindult 1989-es forradalomról, és annak következményeiről. A következő, és egyben utolsó megálló a Király–hágón volt, ahol még egyszer megnézhettük, búcsúként Erdély hegyeit. Utunkat folytattuk a határátkelőhöz, onnan az esti órákban érkeztünk haza.

KÉPEK

 

 2022.04. 04-07 a Határtalanul Pályázat(HAT-KP-2021/1-000257)

002HATARTALAN

003HATARTALAN

Lassan hivatalosan is lezárul a 2021-2022-es tanév, és végzős diákként kezdik meg a tanévet hetedikeseink. Idén abban a szerencsés helyzetben lehettünk, hogy az elmúlt évek pandémiás időszakát magunk mögött tudva, lehetőségünk nyílt a Határtalanul! program keretében egy nagyszerű, négy napos kiránduláson részt venni. Az utazás során Szlovénia és Horvátország olyan magyar lakta településeit és nevezetességeit kerestük fel, mint a Muravidék kincsei és a hetési tájegység, látogatást tettünk a Zrínyiek és az Erdődy grófok birodalmában. A gyerekek számára – talán joggal – a legemlékezetesebb pillanatok a „Magyar Tengerpart” –on, Lovrantól Fiumén át Abbáziáig, eltöltött idő marad.

cikkhatártalan

 

 2018

2018.10.01-03.ig a Határtalanul Pályázat keretében idén is utazhattak iskolánk 7. osztályos tanulói. Ebben az évben a Felvidékre látogattunk el, utazásunk „A felvidéki bányavárosok és Szepesség „ címet viselte.

Bővebben: Határtalanul beszámoló

Testvériskolával első közös program

testludasAz elmúlt esztendőben megkeresett bennünket a Tiszaföldvári Homoki Általános Iskola, azzal a céllal, hogy a mi iskolánkkal”testvériskolai kapcsolatot” szeretne kialakítani. Mindkét intézmény hasonló oktató- és nevelő munkát végez a mindennapokban. Mi örömmel fogadtuk az új lehetőséget, mert úgy gondoljuk a tantestületünk és tanítványaink egyaránt nyitottak az újdonság felé.
2018 márciusában a homoki Általános Iskolások a program keretén belül megtették hozzánk az első látogatásukat. Egy közös, jó hangulatú nap során megismerkedtek iskolánkkal, részt vettek egy közös sportvetélkedőn, majd közösen ellátogattunk a Fővárosi Nagy Cirkuszba, ahol megtekintettük a Ludas Matyi című előadást. A gyermekek nagyon jól érezték magukat ezen a napon. Izgatottan készülünk a folytatásra.

További képek...