Szárcsa Általános Iskola

Képek

  • Tanévnyitó
  • 2011 Tanévnyitó ünnepség
  • 2011 1. osztáy
  • 2012 Farsang
  • 2012 Madarak, fák napja

Királyerdei Szárcsa Alapítvány

Adószáma: 18047950-1-43

Köszönjük, hogy adója 1%-val támogatja iskolánk alapítványát.

Határtalanul beszámoló

hatartalanul logo2018.10.01-03.ig a Határtalanul Pályázat keretében idén is utazhattak iskolánk 7. osztályos tanulói. Ebben az évben a Felvidékre látogattunk el, utazásunk „A felvidéki bányavárosok és Szepesség „ címet viselte. A háromnapos út során nagyon sok szép városban voltunk, megismerkedhettünk a helyi szokásokkal, egy-egy város történelmi múltjával és betekintést kaptunk a magyarságra vonatkozó múltbéli érintettségről.
Első nap a bányavárosokat látogattuk meg: Selmecbánya, Körmöcbánya, Besztercebánya. Körmöcbányán lehetőségünk adódott a pénzverdét megtekinteni, ahol a gyermekek közelebbről láthatták működés közben azokat a gépeket, melyeket már Károly Róbert idején is használtak, vagy amelyekkel a 2012-es Olimpiára készítették el az érmeket.
Második napi programunk első és legérdekesebb állomása volt a betléri Andrássy-kastély. Lenyűgöző, magával ragadó hangulata és korhű szépsége nagy hatást keltett a gyermekekben, mivel az épületben található berendezési tárgyak, és maga az épület túlélve a háborúk borzalmait eredeti állapotában maradt fenn.

Harmadik és egyben utolsó napunkon meglátogattunk egy felvidéki általános iskolát Torna városában. Diákjaink döbbent meghatódással fogadták azt az iskolában megjelenő magyarság érzést és tudatot, ami ott megjelent mind a falakon, mind a tanítási rendszerükben. A látogatást követően utaztunk át kirándulásunk utolsó helyszínére, Kassára, ahol részt vettünk a Szent Erzsébet-székesegyházban egy tárlatvezetésen és koszorúval róttuk le tiszteletünket II. Rákóczi Ferenc kriptájánál. A történeti tájékoztatás után elhelyeztük a koszorút a sírhelyen és közösen a gyermekekkel elénekeltük a magyar Himnuszt. Végezetül megtekintettük a Rodostó-házat. 16.00-kor elindultunk Budapest irányába és az esti órákban érkeztünk haza.

hatartalanul csoportkep

Tanulóink nagyon jól érezték magukat ezen a tanulmányúton. Sok ismeretet szereztek erősödött bennük a magyarságtudat és minden gyermek élményekben gazdag három napot hagyott maga mögött.