Szárcsa Általános Iskola

Köszönet

Weblapunk megjelenését a
SzerverPlex.hu Kft biztosítja!

Képek

  • Tanévnyitó
  • 2011 Tanévnyitó ünnepség
  • 2011 1. osztáy
  • 2012 Farsang
  • 2012 Madarak, fák napja

Királyerdei Szárcsa Alapítvány

Adószáma: 18047950-1-43

Köszönjük, hogy adója 1%-val támogatja iskolánk alapítványát.

Állatbemutató

008005001002

2019. május 13-án iskolánk vendége volt Tóth Gábor, aki az „Állati jó bemutató” című programsorozat keretein belül az „Alkalmazkodás mesterei” című előadásával tette színesebbé diákjaink napját. Rendkívül humoros, de ugyanakkor rengeteg új és érdekes információval szolgáló ismeretterjesztő, élő állatokat bemutató előadást láthattunk, melynek során a városi életközösséget alkotó fajok sokszínű világába pillanthattak be a gyermekek. Az előadás végére megtudtuk, hogy lakókörnyezetünk, nagyvárosaink remek élőhelyei az alkalmazkodásra képes élőlényeknek. A műsorban a legkisebbektől (egér, patkány) a legnagyobbakig (róka, borz) képviseltették magukat e fantasztikus városlakók, ezáltal a tanulók részletes ismereteket szerezhettek e kézből nevelt szelíd vadállatokról.

003004006007

2020 Farsang

farsang047Az idei farsang sok- sok izgalmat tartogatott. Már a tanév elején az iskolai munkaterv tantestületi megbeszélésén sziporkázó ötletekkel indult. Iskolánk ÖKO munkacsoportja meghirdette a szelektív és újra gondolt tárgyak gyűjtését, ennek hasznosításaként két programmal rukkoltak elő (Lucanapi csere-bere, valamint a klasszikus iskolai farsang újragondolása). Az osztályok már októbertől lázasan gyűjtögettek és tervezgettek, készültek a szebbnél, szebb jelmezterveik. A kosztümök készítésekor folyamatosan szemelőt tartották a gyerekek és osztályfőnökeik az „öko szemléletet”. A képek magukért beszélnek, a jól sikerült ötletekről. Gratulálunk minden résztvevőnek!

További képek......

"TÖK" jó hét

001002003004

Az idei tanév kiemelkedő őszi programja a tök jó hét volt, a projekt záró eseménye a tökfaragó verseny volt, valamint a töklámpás felvonulás, melyhez
a szülők is örömmel kapcsolódtak.

005006007008

Elsősök fája

001 002 003 004

 Immár hagyománynak mondható, hogy a tanév elején az első osztályos kisdiákok tanítóikkal közösen elültetik az osztály fáját. Az idei tanév sem indult másként.
A lelkes gyermekek nagy lelkesedéssel vágtak bele a közös munkába, segítségül hívták iskolánk karbantartóját, János bácsit is.

005 006 007 008

Iskolagomba program

Iskolánk tanulói a gombákról bővíthették ismereteiket ezen a héten az IskolaGomba program keretében. A Bio-Fungi Kft-vel közreműködve két láda csiperkegombát helyeztünk el a pincében.
A gyermekek közelről is megfigyelhették ezeknek az élőlényeknek a felépítését, növekedését, szaporodását. Sokan meglepődve tapasztalták, milyen gyorsan nőnek, mennyire vékonyak a komposztot átszövő gombafonalak. A legkisebbek a gombák növekedéséről mondókát is tudnak. A kalapot borító gombabőrt óvatosan simogatták, szagolgatták a komposztot. Voltak, akik lelkesen meséltek társaiknak gombászási élményeikről, kedvenc „gombaételeikről”. A nagyok felelevenítették a spórákkal történő szaporodásról biológia órán tanultakat. Számos ehető, nem mérgező „fajtát” ismernek már. A komposzt „szaga” és összetételének megismerése néhányukat fintorgásra késztette. A kíváncsiság azonban győzött.
A szárcsás diákok már tudják, ezek az élőlények nem növények és nem is állatok. A gomba az gomba. Egészséges és finom, sokféleképpen elkészíthető tápanyagforrásunk.

DSC 0584 DSC 0583DSC 0589DSC 0594